Regisztráció
15.000 Ft feletti vásárlás esetén lakossági vásárlóinknak a kiszállítás ingyenes! (Külföldi címre megrendeléseket nem fogadunk!)
Haagné Rusznák Mariann 2020.10.06.

Őszi-téli immunerősítés természetes módszerekkel

Az ősz beköszöntével egyre nagyobb számban megjelenő felső légúti betegségeket okozó vírusos megbetegedés ellen a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) az immunrendszer erősítésével védekezik.

Ezt támogatja többek között a száraz tüdő megelőzése, a hosszú ideig főzött hús- és hallevesek, a fehér húsú és a savanyú gyümölcsök fogyasztása. Ősszel a lehetőségekhez képest későn öltözzünk be, fokozatosan szoktatva testünket a hűvösebb időhöz, így támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.

Ősszel a leggyakoribbak a felső légúti panaszok és a köhögés, amely a tüdő szárazságára utalhat. Ha nem készülünk fel tudatosan a gyors környezeti változásokra, könnyen megbetegedhetünk. A száraz tüdő komolyabb betegségek „előszobája” lehet, ami főként a gyengébb immunrendszerűekre (idősekre, gyerekekre, krónikus betegekre) jelenthet veszélyt. Ezt megelőzendő fehér húsú gyümölcsök és zöldségfélék, például körte, jégretek, sárgadinnye, fehér szőlő, uborka, patisszon és cukkini fogyasztása javasolt ebben az időszakban.

A HKO szerint az őszi immunerősítés fontos eszköze a megfelelő fehérjebevitel, például jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült levesek (tyúkhúsleves, marhalábszárleves, halleves) fogyasztása. Ezek egyéb hasznos összetevőkkel még gazdagabbá tehetők, ilyen például a shiitakegomba, a gyömbér vagy a hagyma. Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen így az értékes proteinek és aminosavak nagyobb mennyiségben oldódnak ki, amelyeket az idős szervezet ebben a formában könnyebben tud hasznosítani.

A C-vitamin jelentősége a HKO-ban is elismert, ezért immunerősítő hatása miatt minél több C-vitaminban gazdag gyümölcs (citrusfélék, csipkebogyó, kivi stb.) és zöldség (paprika, savanyú káposzta stb.) vagy kiegészítésként hosszan felszívódó C-vitamin-tartalmú készítmény fogyasztása ajánlott.

A HKO szerint este 8 után érdemes tudatosan felkészülni a pihenésre. Javasolt nyugtató zenét hallgatni, a komoly, nehéz beszélgetéseket reggelre halasztani, könnyű vacsorát fogyasztani, egészséges italokat inni, és savanyú gyümölcsöket (galagonyát, jujubát, narancsot) enni, amelyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, ezáltal a pihentető alváshoz. Mivel a hideg ételek energiát vonnak el a szervezettől, ezért kerülendők az esti időszakban.

Ősszel érdemes korábban lefeküdni, reggel korábban felkelni, és többet mozogni szabad levegőn. Ha mély légzőgyakorlatokat végzünk a szabadban, a friss, oxigéndús levegő tisztítja a tüdőnket. A túlzott mértékű izzadás azonban hűvös időben már kerülendő, mivel az pont a tüdőre káros, és könnyen megfázást okozhat.

A HKO azt vallja, hogy tavasszal minél később szabaduljunk meg a meleg ruházattól, ősszel pedig a lehetőségekhez képest későn öltözzünk be, fokozatosan szoktatva testünket a hűvösebb időhöz, így támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Kategóriák