A glutén jelölésére vonatkozó előírások
2005 novembere óta az élelmiszerekben jelen lévő 14 allergént, ideértve a „glutént tartalmazó gabonaféléket, valamint a belőlük készült termékeket”, kötelező feltüntetni a csomagoláson, ha az összetevőként van jelen a termékben függetlenül attól, milyen formában vagy mennyiségben fordul elő.
A jelölési irányelv nem tér ki az olyan, búzából készült édesítőszerekre, mint a glükózszirup, dextróz és maltodextrin, mivel ezekben a termékekben nem mutatható ki glutén.
Az allergénekről szóló információkat most már a csomagolatlan áruk esetében is fel kell tüntetni. Az információközlés történhet írásban, elektronikus formában vagy szóban. Szóbeli forma esetében igény szerint írásos dokumentációt is rendelkezésre kell bocsátani.
Az élelmiszerek akkor minősülnek gluténmentesnek, ha kevesebb, mint 20 mg/kg (= 20 ppm) glutént tartalmaznak. Ezenfelül a gyártók a csomagoláson az áthúzott búzakalászt ábrázoló szimbólumot is feltüntethetik („Crossed Grain”), amelyet a lisztérzékenyek egyesületei ítélnek oda a termékeknek. Azonban ez egy önkéntesen választható jelölés, amely nem feltétlenül garantálja a termék gluténmentességét.
Tanácsok gluténmentes élelmiszerek vásárlásához
- A gluténmentes termékek beazonosításának legegyszerűbb módja, ha megkeressük a „gluténmentes” feliratot a csomagolás elején, amely mellett ideális esetben egy áthúzott búzakalászt ábrázoló jelzés („Crossed Grain” szimbólum) is található.
- Ha az összetevőlistában egy összetevő ismeretlen számodra, jobb a terméket a polcon hagyni.
- Ha a címkén „keményítő” vagy „módosított keményítő” van feltüntetve, az gluténmentes keményítőre utal. A glutént tartalmazó keményítő jelenléte a címke alapján állapítható meg.
- A Schär termékeket egészen nyugodtan emelheted le a polcról!