Regisztráció
Magyar
15.000 Ft feletti vásárlás esetén lakossági vásárlóinknak a kiszállítás ingyenes! (Külföldi címre megrendeléseket nem fogadunk!)
Tukacs Máté 2023.10.17.

A kortalan szabad mozgásért

Élete során egy-egy mozdulat alkalmával szinte biztosan mindenki megtapasztalja azt az érzést, hogy ez bizony régen könnyebben ment. Az idő múlásának egyik legelső jelzése érkezhet az ízületek felől. Nem véletlen, hogy már gyermekkorban meghallgatjuk szüleinktől, tanárainktól a bemelegítés fontosságára való figyelmeztetéseket, és a „neked még könnyen megy” mondatot. Mindezt akkor még nem is értjük igazán, hiszen minden testrészünk mozgékony és szabad. El sem tudjuk képzelni, hogy nagyszüleink miért nem bukfenceznek, ugrálnak és szaltóznak velünk.

A kor előrehaladtával, ahogy szervezetünk egyre inkább elveszíti az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és a csontozat fontos építőkövének, a kollagénnek az előállítási és raktározásai képességét, mozgásunk szabadsága is egyre csökken. Az ízületi porcok csaknem 70%-át alkotják kollagénrostok, és az ízületi folyadék is tartalmazza ezt az anyagot, amely enélkül nem tudná ellátni fő funkcióját, az ízületi felszínek súrlódástól való mentesítését és táplálását.

Kollagén nélkül megáll az élet?

Kollagén nélkül nehezen tudnánk mozogni. Már a szervezeten belüli csökkenése is előidézi például az izmok és inak merevségét, az ízületi felszínek védelmének és egyes ízületi porcok, mint a kollagénrostos porcok rugalmasságának csökkenését. Mindez a felsorolt mozgásban résztvevő szervek sérülését eredményezheti, amely további elváltozásokhoz is vezethet.

Mit tehetünk? – Harc az idővel.

Az előbbiekben említett folyamat a test természetes öregedési folyamatának része, amelyet a tudomány jelenlegi állása szerint nem tudunk elkerülni. Ugyanakkor bizonyos fázisok, mint például a mozgásszervek előbbiekben részletezett állapotromlása, késleltethetőek.

Fontos a csontok, izmok és ízületek egészségének megőrzéséhez hozzájáruló anyagok pótlása, azok építőköveinek, mint például a kalciumnak a bevitele. Emellett érdemes figyelmet fordítani a szervezet természetes fenntartó folyamatainak támogatására, így a kalcium beépülését segítő optimális mennyiségű D-vitamin biztosítására, illetve a C-vitamin pótlásra is, amely nélkül a kollagéntermelés nem lehetséges.

A Hagyományos Kínai Orvoslás mindezeken felül hisz az élethosszig tartó mozgás gyógyító erejében. A kor előrehaladtával egyre kevésbe intenzív sportokat követve hatékonyan támogatható a mozgás szabadságának, és az általános egészségi állapotnak a megőrzése. Az idősebbeknek javasolt a tai chi, a qigong, és a rendszeres séta. Emellett kiemelt a tudatosság, a test jelzéseire történő odafigyelés. A mozgásszervekben jelentkező fájdalom minden esetben jel, okának mielőbbi felderítésével és kezelésével elkerülhetőek a további károsodások, és gyorsabb, biztosabb felépülés várható.

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Kategóriák