Regisztráció
Magyar
15.000 Ft feletti vásárlás esetén lakossági vásárlóinknak a kiszállítás ingyenes! (Külföldi címre megrendeléseket nem fogadunk!)
Tukacs Máté 2023.08.25.

Kollagén

A kollagén az emberi test fehérjéinek 30%-át alkotja. Fő funkciója, hogy struktúrát, tartást, erőt adjon a bőrnek, az izmoknak, a csontoknak és a kötőszöveteknek. Az emberi test egy a C-vitamin közreműködésével végrehajtott folyamat során maga is előállítja a kollagént, azonban ez a képesség az idő múlásával egyre csökken. Ennek látható jelei között említhető például a bőröregedés, vagy az ízületi szalagok rugalmasságának csökkenése.

A kollagén a test leggyakoribb fehérjéje, a test fehérjéinek körülbelül 30%-át teszi ki. Elsődleges építőeleme a bőrnek, az izmoknak, a csontoknak, az ínaknak, a szalagoknak, és más kötőszöveteknek. Mindemellett megtalálható a szervekben, a vérerekben és a bélhámban is, sőt a szem fehér része is nagyrészt ebből áll.

A kollagént - mint ahogy minden fehérjét – a minosavak építik fel. Ezek közül kiemelkedő a prolin, a glicin és a hidroxiprolin. Mindezek háromszoros hélix szerkezetű csoportba rendeződésé adja a kollagén erejét és rugalmasságát. A fehérjefibrillákként is nevezett forma kialakításához C-vitamin, cink, réz és mangán is szükséges.

Kollagén típusai

Napjainkban mintegy 28 kollagéntípust azonosítottak. A különbséget a molekulaszerkezet, az egyes hozzáadott sejtkomponensek különbözőségei és a testünkben történő hasznosulás helye adják. Ami közös, hogy minden kollagénfibrilla legalább egy háromszoros hélix szerkezetet tartalmaz.

  1. típus: Ez a típus teszi ki az emberi test kollagéntartalmának 90%-át. A bőrnek, csontoknak, ínaknak és szalagoknak ad szerkezetet.
  2. típus: Ez a típus többségében az ízületekben és a porcokban található. Az elasztikus porcok, vagy a gerincoszlop csigolyái között található kollagénrostos porckorongok rugalmasságát biztosítja, és jelen van például az ízületi folyadékban, segíti a porcfelszínek kenését.
  3. típus: Rácsrostot alkotva van jelen a bőrben, az erekben és a belső szervekben.
  4. típus: Megtalálható a bőr rétegeiben.
  5.  típus: Megtalálható a szemgolyó corneájában, a bőr néhány rétegében, a hajban és például a méhlepény szövetében.

Kollagén pótlása

A kollagénszintézis egy a testünkben végbemenő folyamat. Hatékonyságát befolyásolja a kor és a folyamathoz szükséges anyagok (C-vitamin, cink, réz, mangán) rendelkezésre állása. 25 éves kor után a szervezet kollagéntermelése évi egy százalékkal csökken. A bőr ráncosodása a kollegénszint csökkenését mutatja. Mindez nem kóros állapot, hanem egy teljesen természetes öregedési folyamat.

A kollagén pótolható külső forrásból is. A hosszan, főként állati csontokból főzött levesek sok kollagént tartalmaznak. Emellett elérhetőek különböző kollagéntartalmú készítmények is, amelyek kényelmessé teszik a mindennapi a kollagénbevitelt.

 

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Kategóriák