Regisztráció
15.000 Ft feletti vásárlás esetén lakossági vásárlóinknak a kiszállítás ingyenes! (Külföldi címre megrendeléseket nem fogadunk!)
Haagné Rusznák Mariann 2020.11.12.

A HKO tanácsai az immunrendszer egyensúlyának megőrzésére

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) az emberi testre összefüggő egészként tekint, amely érzékenyen reagál nemcsak arra, hogy mivel táplálják, hanem arra is, hogy az ember milyen szokások mentén él. A HKO éppen ezért számos gyakorlatot és összetevőt ismer, amellyel javíthatunk immunrendszerünk működésén. Az alábbiakban Dr. Chen Zhen szakértelmére támaszkodva kerül bemutatásra néhány módszer.

1. Életritmusunkat igazítsuk az évszakokhoz és a biológiai óránkhoz!

Az emberi szervezet mind az évszakok körforgását, mind az éjszaka és nappal váltakozását követi. Egészségünket az szolgálja, ha életmódunkat összehangoljuk ezekkel az időciklusokkal, vagyis azzal, hogy hol tart az év, és mely napszakban járunk. Habár a modern mezőgazdaság lehetővé teszi, hogy télen is nyári terményeket fogyasszunk, és a technika vívmányaival akár egész éjjel ébren maradhatunk, ha így teszünk, kibillentjük egyensúlyából a szervezetünket.

2. Őrizzük meg lelki egyensúlyunkat!

Ép lélek nélkül nincsen ép test. Ősszel és télen különösen fontos, hogy latba vessük boldogságteremtő, pozitív érzelmeket keltő készségeinket. Ha felfigyelünk az élet szép pillanataira, a napsütésre, a fák színes lombkoronájára, a madáretetőhöz érkező madarakra, a gőzölgő leves finom illatára, és minden érzékszervünkkel magunkba szívjuk ezeket a jó élményeket, akkor örömet idézhetünk elő magunkban. Ugyanígy, ha elalvás előtt, az ágyunkban fekve felidézzük az elmúlt napunk legalább egy olyan mozzanatát, amelyért hálásak lehetünk, és ezt a szokásunkat több hétig gyakoroljuk, azzal növelhetjük a boldogságszintünket.

3. Állítsuk étrendünket védekezőrendszerünk szolgálatába!

Ősszel és télen kerüljük a hideg ételek, saláták fogyasztását, ezek helyett frissen elkészített meleg fogások kerüljenek az asztalunkra. Ne tároljuk el napokig az ételt, főzzünk frisset lehetőleg mindennap! Sütés helyett részesítsük előnyben a párolást. Fogyasszunk jó minőségű proteint tartalmazó leveseket, illetve kásákat, például köleskását, rizskását. Érdemes prebiotikumokat beépíteni az étrendünkbe, melyek a vastagbélbe jutva serkentik a jótékony baktériumok szaporodását. Prebiotikum például az articsóka, a csicsóka, a búza, a hagymafélék, a zabpehely, a banán.

Víz helyett igyunk teát, különösen délután 3-4 óra után, amikor a szervezet energiája csökkenni kezd. Az őszi-téli időszakban kifejezetten javasolt a ginsengtea és a gyömbértea fogyasztása. A felső légutak védelmében a hagyományos kínai orvosok a csüdfű, az édesgyökér, a bíbor kasvirág, a lándzsás útifű, a keserűnarancs, a csillagánizs főzetét ajánlják, érdemes ezekből a gyógynövényekből teakeveréket készíteni. Torokfájás, a torokban tapasztalt kaparó érzet, valamint krákogás esetén a HKO egy kínai gyógynövény, a Pang Da Hai főzetét, illetve a szerzetesek körtéjeként ismert gyümölcs fogyasztását irányozza elő.

Hideg évszakokban meleg gyógylevesek fogyasztása javasolt:

• csirkehúsleves angyalgyökérrel (angelicával)

• tyúkhúsleves ginsenggel, jujubával, shiitake gombával

• tibeti gyógygombaleves shiitake gombával és Cordyceps gombával (vegetáriánusoknak)

• gyógygombaleves gyöngytyúkkal, Ganoderma és Shiitake gombával

• bárányhúsleves gyömbérrel

4. Végezzünk testmozgást mindennap!

Ha süt a nap, ragadjuk meg az alkalmat, sétáljunk 15-20 percet a szabad levegőn, és máris két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a napi mozgásadagját kapja meg a testünk, de egy kis D-vitamint is. A legjobb a szabadban végzett testmozgás, de rossz idő esetén az edzőterembe is behúzódhatunk. Nem kell a maratonfutásra edzeni, tűzzünk ki magunknak kisebb, megvalósítható célokat, például, hogy mindennap húsz percet kocogunk a közeli futópályán – ki tudja, talán egy-két év múlva még egy maratonfutás is kisül ebből. Olyan sportot válasszunk, amit örömmel végzünk – van, akinek a jóga, másnak a tajcsi, megint másnak a biciklizés válik be, sokakat pedig az motivál, ha közösségben, csapatban sportolhatnak.

5. Esténként áztassuk a lábunkat meleg vízbe!

Lefekvés előtt vegyünk lábfürdőt: mintegy húsz percen át áztassuk lábunkat – alsó lábszárunkat is beleértve – 40-45 °C-os vízbe. A vízhez adjunk 20 gramm sót és 10 gramm szódabikarbónát is. Ez a módszer serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, méregtelenít, idegnyugtató és a szívet erősítő hatású.

6. Alkalmazzuk a moxaterápiát!

A moxaterápia vagy más néven moxibúció a Hagyományos Kínai Orvoslás egyik kezelési módja, melynek során szárított fehér ürömből készült rudacskákat, ún. moxákat gyújtanak meg és a test bizonyos pontjaihoz érintenek, ily módon meleg stimulációt idézve elő. A moxaterápia javítja az immunitást, harmonizálja a vért és a csit, táplálóan hat a zsigerek számára.

7. Konzultáljunk hagyományos kínai orvossal!

Ez a cikk rövid bepillantást nyújtott csupán a HKO szerteágazó módszereibe és évezredes tudásába. A tradicionális kínai gyógyászat elveit alkalmazó szakember személyre szabottan javasol készítményeket, gyógynövényeket, étrendet és életmód-változtatást a holisztikus szemléletet alkalmazva, így sokkal célzottabban és egyéni jellemzőinkhez igazodva állíthatjuk helyre szervezetünk egyensúlyát.

8. Masszírozzuk testünk bizonyos pontjait!

A HKO elvei szerint gyógyító orvos a tradicionális kínai gyógyászat egyik kedvelt módszerének elsajátításában is útmutatással szolgálhat: a test bizonyos pontjainak masszírozásában. Testünk különböző pontjainak stimulálása különféle élettani hatásokkal járhat, és azt, hogy a mi esetünkben mely pontok masszírozása célravezető, HKO-szakember tudja megállapítani. Az orvossal történő konzultáció után már mi magunk is gyakorolhatjuk a masszázst.

(Forrás: Dr. Chen Patika magazin, 2020/21. ősz-tél)

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Még nincs egy hozzászólás sem.

Kategóriák