Regisztráció
Magyar
15.000 Ft feletti vásárlás esetén lakossági vásárlóinknak a kiszállítás ingyenes! (Külföldi címre megrendeléseket nem fogadunk!)
Tukacs Máté 2025.12.19.

Ismered a különböző gluténfajtákat?

A glutén több gabonában, például a búzában, a tönkölybúzában, a rozsban és az árpában megtalálható fehérje általános elnevezése.

 

Ezek a fehérjék a lisztérzékenyeknél gyulladásos reakciót váltanak ki, ami károsítja a bélrendszert. A glutén még nyomokban is okozhat kellemetlenségeket. Lisztérzékenység, illetve nem-cöliákiás gluténérzékenység esetén a fent felsorolt gabonafélék mindegyike kerülendő és vigyázni kell a keresztszennyeződésre.   

A búzában található fehérjék a gliadin és a glutenin, az árpában a hordein, míg a rozsban a szekalin nevű fehérje fordul elő.

Ezekben a gabonákban előforduló fehérjék alkoholban oldódó csoportját prolaminoknak nevezzük. A prolaminok a lisztérzékenyekre mérgező hatással vannak. Összegezve:

  • Búza (gliadin)
  • Árpa (hordein)
  • Rozs (szekalin)
  • Növénytani szempontból rokon fajok, pl. a tönkölybúza, a zöld tönköly, a kamut, a tönkebúza és az alakor (egyszemű búza)

A fehérjebevitel szempontjából ezek a fehérjék nem töltenek be létfontosságú szerepet, viszont sajátos tulajdonságaik hozzájárulnak a tészta kelesztéséhez és biztosítják a pékáruknak a mindannyiunk által jól ismert "kelt" és ropogós állagot.

Másként reagálunk a különböző gluténfajtákra?

Arról már volt szó, hogy a búzában, a rozsban és az árpában található gluténfajták elnevezése eltér, viszont mind tartalmaznak úgynevezett prolaminokat. A proláminek prolinban és glutaminban gazdagok, amelyek nehezen emészthető, nem esszenciális aminosavak. A glutén magas prolin- és glutamintartalma az oka, hogy a fehérjéket az emésztőenzimek nem képesek teljes mértékben lebontani. Ennek hosszútávú hatásaként a vékonybélben olyan fehérjék halmozódnak fel, amelyek akár tízféle aminosavat is tartalmaznak, és ezek helyileg reakciókat váltanak ki.  

Kerüld a búza-, rozs-, illetve árpaalapú élelmiszereket! Ne feledd, hogy ezeknek a gabonáknak többféle változata létezik! Az alábbi lista a kerülendő gluténtartalmú gabonákat tartalmazza:

  • Búza
  • Tönkölybúza
  • Kamut (khorasan búza)
  • Bulgur
  • Tritikálé
  • Durumbúza
  • Alakor (egyszemű búza)
  • Farina
  • Tönkebúza
  • Búzadara
  • Kuszkusz
  • Árpa
  • Gyöngyköles
  • Rozs

A lisztérzékenyek többsége fogyaszthat zabpelyhet, viszont ellenőrizd, hogy a csomagoláson szerepeljen a gluténmentes felirat!

A gluténmentes lisztfajták típusai és összetevői

 

Szerencsére a gluténmentes sütéshez és főzéshez élelmiszerek és alapanyagok széles választéka áll rendelkezésünkre.   

Az alábbi lista a gluténmentes lisztfajtákat tartalmazza. Mindegyik egyedi ízzel, állaggal és kulináris tulajdonságokkal rendelkezik - ráadásul lisztérzékenység és gluténérzékenység esetén is fogyaszthatók.  

Választható gabonák és gabonapelyhek:   

  • Amaránt (disznóparéj)
  • Hajdina
  • Kinoa
  • Kukorica
  • Köles
  • Fonió
  • Rizs
  • Tápióka
  • Sorghum Cassava (manióka)  
  • Teff
  • Szágó
  • Kender
  • Komló

Gyümölcsök és magok  

  • Gesztenye
  • Kókusz
  • Lenmag
  • Csicseriborsólisz
  • Hüvelyesekből (lencse, bab, borsó...) készült lisztek
  • Szezámmag
  • Szója

Diófélék  

  • Mandula - mogyoró - dió - földimogyoró

Sütéshez használható kiegészítő alapanyagok  

  • Agar
  • Karragén
  • Rosthéj

Búza, árpa és rozs

Annak ellenére, hogy a glutén szempontjából elsősorban a búzát (beleértve a tönkebúzát, a tönkölybúzát és a khorasan búzát is) tartjuk felelősnek, két másik ismert gabonafélére is oda kell figyelnünk. A rozs és az árpa, a búzához szerkezeti szempontból közeli rokonságban áll egymással, ezért liszt- és gluténérzékenység esetén fogyasztásuk kerülendő.

Gluténmentes kenyérfajták

Ha egy gluténmentes kenyeret egy hagyományos búzakenyér mellé helyezünk, kívülről nem látunk jelentős eltéréseket. Azonban a felhasznált liszt fajtájától függően minden egyes gluténmentes vekni, zsemle vagy szelet egy külön világot képvisel.  

Az alábbiakban összefoglaltuk a gluténmentes kenyeret megkülönböztető tényezőket:

  • Változatos ízvilág. A gluténmentes kenyér készítésénél a kenyér egyediségét adó tényező jelenti a legnagyobb kihívást is - a tény, hogy sokféle, sajátos ízű, különböző liszt közül választhatunk. A búzakenyér íze és állaga többnyire egyforma.

  • Kevésbé szivacsos állag. A glutén a búzában, az árpában és a rozsban található fehérje. Ez adja a pékáruk jellegzetes puha, mégis ropogós állagát. A gluténmentes kenyér gyakran tömörebb a búzakenyérnél és egyes gluténmentes lisztfajtáknál előfordul a daraszerű állag. 

  • Rövidebb szavatossági idő. Ha újramelegítjük a gluténmentes kenyeret nem csupán gyorsabban kiszárad, de általánosságban véve nem is tárolható el olyan sokáig, mint a búzakenyér. Ezért sok gluténmentes kenyér fagyasztva vagy légmentesen lezárt csomagolásban kapható. A vákuumcsomagolt termékek kivételével a legtöbb kenyérféle pirítva fogyasztva a legfinomabb.

  • A tészta kevésbé kel meg. A búzakenyér csodásan megkel és egy kellemes, levegős állagot nyújt, míg a gluténmentes kenyér általában nem kel meg. A gluténmentes kenyerek általában tartalmaznak olyan összetevőt, amely a gluténtartalmú termékekhez hasonló állagot biztosít Előfordul, hogy másként barnul. A megfelelő sütést a kenyér egyenletesen barna színéről ismerhetjük fel, viszont a gluténmentes kenyér nem mindig barnul olyan egyenletesen, mint a búzakenyér. Egyenletesebb barnulást érhetünk el, ha sütés előtt tejjel, felvert tojással vagy vízzel bekenjük a gluténmentes kenyeret.

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
Még nincs egy hozzászólás sem.

Kategóriák

ALT